,,... Czy Ty w swojej postawie miłości czułaś się wykorzystywana?..,,
-----------------------------------------------------------------------------------
Zeniu nie wiem... co oznacza wykorzystywanie miłości ? - też nie wiem, bo przyjęłam postawę bezwarunkowej miłości. Nie oczekiwałam nic w zamian. Dawałam, bo chciałam , bo uważałam to za właściwe z mojej strony , bo było mi z tym dobrze , bo sprawiało mi to radość. Napisałam w czasie przeszłym , ale dotyczy to również czasu teraźniejszego. Co do granic - czy można postawić miłości granice ? W zachowaniu, w działaniu tak, ale w miłości ?...
To niesamowite jak Bóg prowadzi nas właściwymi ścieżkami. Te wszystkie tematy, które były poruszone na rekolekcjach były moje - dostałam na nie odpowiedzi , choć nie zawsze po mojej myśli...
Powiem tak , dzięki tym rekolekcjom, konferencjom i obserwacji ich uczestników uświadomiłam sobie jak bardzo byłam samotna i jak mnie ta samotność męczyła... Nie chodzi mi o rodzinę , a o kontakty z innymi i wiem ,że to moja wina. Jestem zamkniętą osobą , uciekałam od głębszych kontaktów z innymi - choć prawdą jest ,że uciekam od każdych kontaktów ... Czy chodzi o zaufanie - może też, ale bardziej o bliskość i okazanie im uczuć. Zbyt mocno zostałam w życiu skrzywdzona przez osoby mi bliskie i boję sie kolejnego zranienia. Zranienia odrzucenia, zranienia niezrozumienia itp...
Ksiądz Dziewiecki jasno powiedział, że okazywanie miłości innym jest jak najbardziej naturalne i właściwe z wyłączeniem sfery seksualnej, która jest zarezerwowana tylko i wyłącznie dla męża - i to jest oczywiste...
Wszystko to jest dla mnie trudne,bo choć bardzo bym chciała się przełamać, to jak mam okazać miłość innym ? Już widzę np. miny Sycharków jak stojąc przed nimi mówię ,że ich kocham ...
Zeniu , może tak jak pisali poprzednicy jest we mnie dziecięca miłość, miłość niedojrzała, może zbyt romantyczna , ale inaczej nie potrafię na dzień dzisiejszy. Nie potrafię , bo nie miałam wzorców , ani od rodziców, ani w życiu dorosłym ...