Pytanie o odnowienie przysięgi małżeńskiej.
Moderator: Moderatorzy
Pytanie o odnowienie przysięgi małżeńskiej.
Kochani, jak wygląda odnowienie przysięgi małżeńskiej? Myślimy o tym z mężem, chcemy mimo ogromnego kryzysu jaki przeszliśmy ratować małżeństwo. Moje pytanie... Czy jest możliwość aby zaufany ksiądz odnowił nam tę przysięgę w kościele tak po prostu bez żadnej mszy? Chciałabym żeby to była bardzo intymna chwila, taka tylko dla nas.. Dziękuję za odpowiedzi.
Re: Pytanie o odnowienie przysięgi małżeńskiej.
Anito35, myślę, że warto porozmawiać z tym Waszym zaufanym księdzem. Bywa tak, że w różnych parafiach jest nieco inne podejście do wielu spraw. Widać to np. przy Chrzcie św. - są parafie, gdzie jest dodatkowa Msza św. raz w miesiącu, w innych na dowolnej Mszy, a w jeszcze innych są jeszcze inne rozwiązania.
"Ty tylko mnie poprowadź, Tobie powierzam mą drogę..."
No tak, to też prawda. Zastanawiałam się tylko nad tym czy jest w ogóle taka szansa.
-
U nas w parafii organizowane jest odnowienie przysięgi małżeńskiej na mszy w Święto Świętej Rodziny, Jezusa, Maryi i Józefa w tym roku przypada na 29 grudnia (niedziela). Ja z korzystałam z tej okazji i razem z mężem od odnowiliśmy przysięgę. W innym kościele podczas zamówionej mszy z okazji rocznicy ślubu ksiądz proponuje odnowienie przysięgi małżeńskiej. Trzeba popytać.
A jak z ciekawości przebiegała taka msza? Podchodziliście do ołtarza?
-
hej,
ja kiedyś analizowałem ten temat i czytałem gdzieś że są zarówno przysięgi grupowe podczas mszy - tzn. kto chce ten mówi, nikt nie słyszy. Jak i takie bardziej uroczyste -niektórzy to robią np. na rocznice.
Także poszukaj, bo można oficjalnie, a można też anonimowo
pozdrawiam
ja kiedyś analizowałem ten temat i czytałem gdzieś że są zarówno przysięgi grupowe podczas mszy - tzn. kto chce ten mówi, nikt nie słyszy. Jak i takie bardziej uroczyste -niektórzy to robią np. na rocznice.
Także poszukaj, bo można oficjalnie, a można też anonimowo
pozdrawiam