Uwaga - Warszawa Praga-Północ (Parafia MB z Lourdes)

Moderator: Moderatorzy

Filemon
Jestem: w kryzysie małżeńskim

Re: Uwaga - Warszawa Praga-Północ (Parafia MB z Lourdes)

Post autor: Filemon »

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamy na dzisiejsze spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii MB z Lourdes w Warszawie (ul. Wileńska 69). Spotkanie rozpoczynamy, kto tylko może, udziałem we mszy św. o 18.30. Spotkamy się jak zwykle w sali na pierwszym piętrze.

W części formacyjnej podzielimy się dziś ponownie doświadczeniami na temat naszych małżeńskich powołań - jak je odkryliśmy oraz jak je podjęliśmy w początkach naszych małżeńskich dróg... Czy jako małżonkowie jesteśmy od początku sobie przeznaczeni? Czy Bóg miał jakiś wpływ na nasze wybory?

Wrócimy także w naszych rozważaniach fragmentu książki włoskiego biblisty Paolo Curtaza "Miłość i inne sporty ekstremalne", posłuchamy fragmentu konferencji na ten temat ks. Piotra Pawlukiewicza, a na dopełnienie przypomnimy sobie, co na ten temat napisał o. Jacek Salij w naszej książce "Sychar. Małżeństwo jest święte. Najlepsze wino na końcu".

Ostatnio dzielili się sami Panowie... Dziś liczymy na Panie !😀

Bożego dnia i do zobaczenia!
Filemon

Szczęść Boże!

Mamy dziś czwarty wtorek miesiąca, a więc z radością zapraszam Was na kolejne spotkanie Ogniska SYCHAR przy Parafii MB z Lourdes w Warszawie (Wileńska 69). Spotykamy się ok. 19.30, po wieczornej mszy świętej o 18.30, na którą również serdecznie zapraszamy!

W części formacyjnej będziemy kontynuować nasze rozważania o małżeństwie jako przymierzu, tym razem odnosząc się do zapisów na ten temat zawartych w Katechizmie Kościoła Katolickiego.

Postaramy się także spojrzeć na rys historyczny pojęcia przymierza małżeńskiego w dziejach naszego Kościoła, a pomocny nam będzie artykuł ks. Kazimierza Hoły "Przymierze małżeńskie w świetle Nauki Pisma św. i Tradycji".

Serdecznie zapraszamy!
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamy z Księdzem Edwardem na kolejne spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii Matki Bożej z Lourdes w Warszawie w dniu dzisiejszym, tradycyjnie po wieczornej mszy św., na którą również serdecznie zapraszamy...

Będziemy kontynuować dziś rozważania o małżeństwie sakramentalnym jako przymierzu, ale tym razem zajrzymy do pojęć, definicji i wyjaśnień podanych w Katechizmie Kościoła Katolickiego...

Bożego dnia!
Do zobaczenia!
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamy z Księdzem Edwardem na jutrzejsze (25 marca 2025 r. ) spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii MB z Lourdes w Warszawie. Tradycyjnie ok. 19.30, czyli po wieczornej mszy świętej, na którą również serdecznie zapraszamy.

Z wielką radością powitamy tych, których dawno już nie widzieliśmy. Nasze spotkania umacniają nas. Jak pięknie powiedziała ostatnio podczas swojego świadectwa w Skierniewicach Kasia: "Nic nie stracicie, a możecie wiele zyskać".

Formacyjnie wyruszymy dalej na chrześcijańskie ścieżki przymierza małżeńskiego, te historyczne oraz współczesne...
Spotykamy się w sali parafialnej na pierwszym piętrze, wejście z tyłu kościoła.

Do zobaczenia!
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszam z Księdzem Edwardem na dzisiejsze spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii MB z Lourdes w Warszawie. Tradycyjnie ok. 19.30, czyli po wieczornej mszy świętej, na którą również serdecznie zapraszamy.

W części formacyjnej pochylimy się dziś nad tematem budowania jedności małżeńskiej poprzez różne sposoby podejmowania decyzji. Naszym przewodnikiem będzie Gary Chapman, poznamy rozdział "Ach, te decyzje!" z jego książki "Małżeństwo, jakiego zawsze chcieliście".

Bożego dnia!
Do zobaczenia!

Obrazek
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszam na dzisiejsze spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii MB z Lourdes w Warszawie. Godz. 19.30.

Zgodnie z zapowiedzią proponujemy dziś poświąteczne spotkanie agapowe z małym poczęstunkiem. Zróbcie malutki przegląd i małe wietrzenie lodówek...

Trwając w Oktawie Wielkanocnej podzielmy się dziś jednym najsilniejszym przeżyciem z tegorocznego przeżywania Wielkiego Tygodnia...

Do zobaczenia!
Bożego dnia!
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamy na dzisiejsze spotkanie Ogniska Sychar. Jak zawsze po wieczornej mszy św. o 18.30.

W części formacyjnej powrócimy do myśli Gary Chapmana, ale podejmiemy nowy temat - depresja w nalżenstwie. Z pomocą ks. Edwarda odwołamy się do jeszcze jednego autora w tym temacie...

Do zobaczenia!
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamy na dzisiejsze spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii Matki Bożej z Lourdes (wileńska 69). Jak zawsze, po wieczornej mszy św. o 18.30, na którą również serdecznie zapraszamy...

W części formacyjnej powrócimy do problemu depresji w małżeństwie. Naszym przewodnikiem będzie benedyktyn Anselm Grün. Wybrane wątki z jego książki "Jak przezwyciężyć smutek życia. Duchowe spojrzenie na depresję" przybliży nam ks. Edward.

Grün pokazuje, że zarówno Biblia, jak i tradycja religijna mają wiele do zaoferowania w kontekście smutku i przygnębienia. Sam z powodzeniem łączy wiedzę z zakresu psychoterapii z duchowymi praktykami, prezentując osobom zmagającym się z mrokiem w swoim życiu bezpieczną drogę do odkrycia na nowo radości istnienia.

Serdecznie zapraszamy! Do zobaczenia!
Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 cze 2025, 8:44 przez Niepozorny, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiono wstawianie obrazka
ODPOWIEDZ