Uwaga - Warszawa Praga-Północ (Parafia MB z Lourdes)

Moderator: Moderatorzy

Filemon
Jestem: w kryzysie małżeńskim

Re: Uwaga - Warszawa Praga-Północ (Parafia MB z Lourdes)

Post autor: Filemon »

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamy na kolejne spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii Matki Bożej z Lourdes w dniu 12 marca 2024 r. (ul. Wileńska 69).

Spotykamy się tradycyjnie po wieczornej mszy św. rozpoczynającej się o godzinie 18.30, w sali domu parafialnego na pierwszym piętrze (wejście z tyłu kościoła). Początek spotkania ok. 19.20.

Polecamy dogodny dojazd metrem Linii M2 – przystanek Szwedzka i krótki spacer do Kościoła.

Powrócimy do książki Gary Chapmana "Jak poślubić właściwą osobę" i poznamy pomysły na to, jak wyjaśniać nieporozumienia bez kłótni, jak budować małżeńskie kompromisy i jak skutecznie przepraszać i wybaczać...
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszam na najbliższe spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii Matki Bożej z Lourdes w Warszawie (Wileńska 69) we wtorek 26 marca 2024 r., tradycyjnie po wieczornej mszy św. , rozpoczynającej się o godzinie 18.30, na którą również serdecznie zapraszamy.

Spotykamy się jak zawsze w sali na pierwszym piętrze (wejście z tyłu budynku kościoła).

W części formacyjnej będziemy kontynuować rozważania o typowych błędach małżeństw, określonych przez Gary Chapmana w książce "Jak poślubić odpowiednią osobę".
Dowiemy się, jak skutecznie przepraszać i jak wybaczać...

Do zobaczenia!
Zapraszają ks. Edward i Zenon.
Z Panem Bogiem!
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszam na najbliższe spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii Matki Bożej z Lourdes w Warszawie (Wileńska 69) we wtorek 9 kwietnia 2024 r., tradycyjnie po wieczornej mszy św. , rozpoczynającej się o godzinie 18.30, na którą również serdecznie zapraszamy.

Spotykamy się jak zawsze w sali na pierwszym piętrze (wejście z tyłu budynku kościoła).

W części formacyjnej odniesiemy się do myśli śp. dr Wandy Półtawskiej o codziennej Eucharystii jako źródle siły, która daje radość i pokój serca, i dzięki której jesteśmy w stanie pokonywać trudy życia.....

Pomyśl i podziel się swoim doświadczeniem przeżywania Eucharystii...

Do zobaczenia!

Z Panem Bogiem!
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamy na dzisiejsze spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii Matki Bożej z Lourdes w Warszawie (Wileńska 69).
Spotykamy się tradycyjnie po wieczornej mszy św., rozpoczynającej się o godzinie 18.30, na którą również serdecznie zapraszam.

W części formacyjnej będziemy kontynuować rozważania o codziennym uczestnictwie w porannej Eucharystii. Podzielmy się tym, co otrzymujemy, jak się czujemy z tym doświadczeniem...

A jeśli towarzyszą nam jakieś przeszkody w takim uczestnictwie, podzielmy się tym, co utrudnia nam ten kontakt...

Do zobaczenia!
Filemon

Serdecznie zapraszamy na dzisiejsze spotkania Ogniska Sychar na Wileńskiej 69 przy Parafii MB z Lourdes. Spotkamy się tradycyjnie po wieczornej mszy św., rozpoczynającej się o godzinie 18.30, na którą również serdecznie zapraszamy.
Początek spotkania - ok. 19.20
Do zobaczenia!
Z Panem Bogiem!
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamy na dzisiejsze spotkanie Ogniska Sychar. Zaczynamy tradycyjnie ok. 19.20, po wieczornej mszy świętej, w sali na pierwszym piętrzy przy Wileńskiej 69 (I piętro)...

Gary Chapman "zaproponuje" nam dziś rozważenie naszych osobowości pod kątem kolejnych zespołów opozycyjnych cech - pedanterii i niechlujstwa, introwertyzmu i ekstrawertyzmu oraz pasywności i agresywności... Zajmiemy się więc dziś kolejnym rozdziałem z książki "Jak poślubić właściwą osobę"...

Które z tych cech możemy odnaleźć w sobie? Jak one wpłynęły na nasze relacje małżeńskie? Pomyślcie i podzielcie się dziś... Chapman nas tylko podprowadza i uwyraźnia problemy...

Do zobaczenia!
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamy na dzisiejsze spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii MB z Lourdes w Warszawie (Wileńska 69). Zaczynamy tradycyjnie ok. 19.20, po wieczornej mszy świętej.

Dziś porozmawiamy o cierpliwości jako pierwszej cesze miłości... Pomyślmy, jak wygląda nasze doświadczanie cierpliwości, jej przeżywanie, jej uczenie się, szczególnie w tych trudnych okolicznościach, jakie towarzyszą naszym kryzysom małżeńskim...

Bożego dnia!

Do zobaczenia!
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamy na dzisiejsze spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii Matki Bożej z Lourdes. Tradycyjnie po wieczornej mszy świętej, rozpoczynającej się o 19.30.

Do zobaczenia!
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszam na jutrzejsze spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii Matki Bożej z Lourdes. Tradycyjnie po wieczornej mszy świętej, rozpoczynającej się o 19.30.

Tematem jutrzejszych rozważań formacyjnych będzie przeslsnie św. Jana Pawła II i śp. dr Wandy Półtawskiej:
"Uczcie się kochać..."
Jakie są nasze doświadczenia w tej kwestii? Podzielmy się naszymi sukcesami i porażkami na tym polu...

Do zobaczenia!
Zenon
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamyna dzisiejsze spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii MB z Lourdes w Warszawie. Zaczynamy tradycyjnie ok. 19.20, po wieczornej mszy świętej, na którą również zapraszamy...

Dziś powrócimy w części formacyjnej do drogi wychodzenia z kryzysu małżeńskiego, proponowanej przez Gary Chapmana, autora "5 języków milosci".

Poznamy podstawowe przejawy kryzysów małżeńskich, odrzucimy cztery mity, które niszczą nasze życie i przejdziemy na stronę sześciu pozytywnych zasad życia...

Bożego dnia!

Do zobaczenia!
Filemon

Szczęść Boże!

Jutro kolejny, drugi wtorek miesiąca... Serdecznie zapraszamy więc na jutrzejsze spotkanie Ogniska Sychar przy parafii Matki Bożej z Lourdes w Warszawie ( ul. Wileńska 69). Rozpoczynamy tradycyjnie ok. 19.30, po mszy św.

W części formacyjnej, powrócimy do rozważań na temat czułości i podziwu w małżeństwie, które to stany przywoływała jako bardzo ważne za Janem Pawłem II, w odniesieniu do jego dzieł jeszcze sprzed pontyfikatu, śp. dr Wanda Półtawska.

Pomyślmy, jak doświadczaliśmy kiedyś w naszych małżeństwach czułości i podziwu, a jak doświadczamy dziś... Popracujemy trochę metodycznie i świadectwowo...

https://youtube.com/shorts/j_76XSuHWEA? ... 6LPqTsBsBW
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamy na dzisiejsze spotkanie Ogniska WTM Sychar przy Parafii Matki Bożej z Lourdes w Warszawie (ul. Wileńska 69). Rozpoczynamy tradycyjnie ok. 19.30, po wieczornej mszy świętej, na którą również
wszystkich zapraszamy...

Tak jak ostatnio, w części formacyjnej, powrócimy do rozważań na temat czułości i podziwu w małżeństwie, które to stany przywoływała jako bardzo ważne za Janem Pawłem II, w odniesieniu do jego dzieł jeszcze sprzed pontyfikatu, śp. dr Wanda Półtawska.

Pomyślmy raz jeszcze, jak doświadczaliśmy kiedyś w naszych małżeństwach czułości i podziwu, a jak doświadczamy dziś... Popracujemy trochę metodycznie i świadectwowo... Odwołamy się także do zaproponowanych tekstów, przesłanych drogą mailową.

Do zobaczenia!
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamy na dzisiejszą (12.11.2024) wieczorną mszę świętą o godzinie 18.30 w Kościele Matki Bożej z Lourdes przy ul. Wileńskiej 69 w Warszawie, a następnie na nasze spotkanie Ogniska Wiernej Miłości Małżeńskiej SYCHAR. Spotykamy się, jak zawsze, w sali na pierwszym piętrze (wejście z tyłu kościoła).

Dziś w części formacyjnej rozpoczniemy rozważania na temat "formy organizacyjnej" małżeństwa - czy powinno mieć ono charakter umowy, czy raczej przymierza, czy może być próbą łączenia obu form? Odwołamy się do propozycji Gary Chapmana z jego książki "Małżeństwo - przymierze czy kontrakt".

Do zobaczenia!
Bożego dnia!
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamy na kolejne spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii Matki Bożej z Lourdes w Warszawie (ul. Wileńska 69). Spotykamy się tradycyjnie w czwarty wtorek miesiąca, czyli jutro, 26 listopada 2024 r. po wieczornej mszy św. rozpoczynającej się o godzinie 18.30, na którą również serdecznie zapraszamy. Spotkanie odbędzie się w sali na pierwszym piętrze (wejście z tyłu kościoła).

W części formacyjnej zajmiemy się zagadnieniem samopoznania, odnosząc się ujęcia św. Jana Pawła II oraz śp. Pani dr Wandy Półtawskiej.

Do zobaczenia!
Filemon

Szczęść Boże!

Serdecznie zapraszamy na dzisiejsze spotkanie Ogniska Sychar przy Parafii MB z Lourdes w Warszawie (ul. Wileńska 69). Spotkanie rozpoczynamy, kto tylko może, udziałem we mszy św. o 18.30. Spotkamy się jak zwykle w sali na pierwszym piętrze.

W części formacyjnej podzielimy się dziś doświadczeniami na temat naszych małżeńskich powołań - jak je odkryliśmy oraz jak je podjęliśmy w początkach naszych małżeńskich dróg... Czy jako małżonkowie jesteśmy od początku sobie przeznaczeni? Czy Bóg miał jakiś wpływ na nasze wybory?

Wesprzemy się w naszych rozważaniach fragmentem książki włoskiego biblisty Paolo Curtaza "Miłość i inne sporty ekstremalne", posłuchamy fragmentu konferencji na ten temat ks. Piotra Pawlukiewicza, a na dopełnienie przypomnimy sobie, co na ten temat powiedział o. Jacek Salij w naszej książce "Sychar. Małżeństwo jest święte. Najlepsze wino na końcu".

Stałym uczestnikom przypominamy o pracy domowej :)

Bożego dnia i do zobaczenia!
ODPOWIEDZ